Sałata z pęczakiem, burakiem i serem feta

(bezcukrowe)
bezcukrowe
Składniki – sałatka z pęczakiem, burakiem i serem feta:
  • kasza pęczak – 50g,
  • szpinak – garść,
  • burak mały – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek,
  • ser feta – 30 g,
  • orzechy włoskie – 1 łyżka,
  • oliwa z oliwek – 1/2 łyżki,
  • erytrol – 1/2 łyżeczki.
Wykonanie – sałatka z pęczakiem, burakiem i serem feta:
  1. Kaszę ugotuj wg opisu na opakowaniu,
  2. Buraka ugotuj w lekko słonej wodzie i pokrój w kostkę,
  3. W miseczce umieść umyty i odsączony szpinak,
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek, następnie dodaj buraka. Po 2-3 minutach dodaj kaszę pęczak, wymieszaj. Przełóż kaszę do szpinaku i posyp pokrojoną w kostkę fetą,
  5. Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni pod koniec prażenia posyp erytrolem,
  6. Posyp sałatę prażonymi orzechami.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 430 kcal

Białka: 15 g

Węglowodany: 57 g

Tłuszcze: 19 g

sałatka z pęczakiem i burakiem

Potrzebujesz porady dietetyka? Zapisz się! Zobacz jak wygląda pierwsza wizyta u dietetyka.