Dieta a budowanie odporności
Wraz z początkiem listopada nastała prawdziwa jesienna szaruga. Jest mokro, zimno i wietrznie. Taka pogoda sprzyja infekcją. Często zapominamy, że odżywianie powinno być dostosowane do aktualnej pory roku. W czasie jesienno-zimowym powinniśmy zmienić swoją dietę w ten sposób, aby wspierała naszą odporność. Jeśli zastanawiasz się, co możesz zmodyfikować w swoim codziennym menu, żeby godnie znieść sezon gryp i przeziębień zapraszam do lektury 🙂
6 zmian w diecie sprzyjających budowaniu odporności
1. Jedź ciepłe posiłki
Lody, sałatki, koktajle, orzeźwiające smoothie powinny w tym czasie ustąpić miejsca ciepłym rozgrzewającym posiłkom. Wyziębiony organizm jest bardziej narażony na działanie wirusów i bakterii. Warto zadbać o co najmniej dwa ciepłe posiłki w ciągu dnia np. śniadaniową kaszę jaglaną z jabłkiem, cynamonem i orzechami oraz potrawkę z rozgrzewającymi przyprawami na obiad. Dobrze sprawdzają się długo i powoli gotowane buliony na ekologicznym mięsie, z których bez trudu można przygotować inną zupę lub będą stanowić bazę do gulaszu lub sosu.
2. Używaj przypraw o naturze rozgrzewającej
W sezonie gryp i przeziębień warto wzbogacić swoją dietę o rozgrzewające przyprawy i warzywa:
- imbir,
- cynamon,
- goździki,
- chilli,
- pieprz,
- kozieradka,
- czosnek,
- cebula,
- kardamon,
- gałka muszkatołowa,
- anyż.
Większość z nich poza właściwościami rozgrzewającymi cechuje się również działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Warto dodawać je do kasz, zup, gulaszy.

3. Włącz do diety gorące herbaty i napary
Pamiętaj o nawodnieniu, jest ona ważne przez cały rok nie tylko w upały. Woda jest niezbędna do wszystkich procesów przemiany materii: spalania tkanki tłuszczowej, budowania masy mięśniowej, produkcji energii. Jest środkiem transportu rozprowadzającym po organizmie składniki odżywcze również te wspierające odporność, bierze udział w regulacji temperatury ciała. W czasie jesienno-zimowym naturalnie mamy mniejszą ochotę na zimną wodą. Warto ją w tym czasie zastąpić:
- naparem z imbiru,
- herbatą rooibos,
- herbatą z liści i owoców malin,
- naparem z dzikiej róży,
- naparem z hibiskusa,
- naturalnymi owocowymi herbatami,
- domowymi kompotami z cynamonem, kardamonem, i imbirem.
4. Zadbaj o naturalne źródła witaminy C
Witamina C wzmacnia układ odpornościowy, uczestniczy w procesie produkcji leukocytów (białych krwinek) odpowiedzialnych za ochronę organizmu przed patogenami. Witamina C jest jednym z najważniejszych antyoksydantów, zabezpiecza nas przed wolnymi rodnikami tlenowymi, dzięki temu, że jest rozpuszczalna w wodzie, ma możliwość dotarcia do każdej komórki w organizmie. Jej nadmiaru pozbywamy się z moczem, a okres połowicznego rozpadu trwa ok. 30 min. Dlatego najlepszą strategia przyjmowania witaminy C jest „dawkowanie” jej w każdym posiłku. Naturalne źródła witaminy C
- sok z dzikiej róży (bez cukru),
- acerola,
- papryka,
- natka pietruszki,
- czarne porzeczki,
- jarmuż,
- brukselka,
- kiwi,
- kalafior.

5. Zadbaj o jelita
W błonie śluzowej jelit znajduje się tkanka limfatyczna GALT odpowiedzialna za odporność w 60-70%. Nieodpowiednia dieta bogata w cukry, żywność wyokso-przetworzoną, tłuszcze trans powoduje zaburzenia równowagi bakteryjnej w jelitach. Zmiany przyczyniają się nie tylko do zaburzeń odporności, ale również sprzyjają rozwojowi licznych chorób, alergii, a nawet przyczyniają się do powstawania zaburzeń nastroju i depresji. Wyeliminuj:
- cukier pod każdą postacią,
- żywność przetworzoną,
- tłuszcze trans.
Wprowadź:
- prebiotyki: cebula, czosnek, por, karczochy, cykoria, bambus pasteryzowany, inulina
- probiotyki: kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszone buraki, woda z kiszonek, kefiry ekologiczne, jogurty ekologiczne, chleb na zakwasie
- kwas masłowy: masło, masło klarowane, buliony długo gotowane na ekologicznym mięsie, galarety z ekologicznego mięsa.
6. Zadbaj o odpowiednią suplementację witaminy D3
Najlepiej dawkę witaminy D3 dopasować do aktualnego poziomu witaminy D3 (25-OH) w krwi. Powyższe zmiany to niezbędne minimum w świadomym budowaniu zdrowia i odporności. Po więcej praktycznych porad dopasowanych indywidualnie do Twojego stanu zdrowia i trybu życia zapraszam na konsultacje dietetyczne.
Potrzebujesz porady dietetyka? Zapisz się na wizytę dietetyczną.