Tarta z kremem straciatella i owocami

(bezcukrowe)
bezcukrowe
Składniki na spód – Tarta z kremem straciatella i owocami:
  • mąka żytnia typ 2000 – 1 szkl.,
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista – 1 szkl.,
  • masło – 120 g (można zamienić na olej kokosowy),
  • erytrol – 60 g,
  • sól – szczypta,
  • woda – 50-70 ml,

    Wypełnienie:
  • dżem porzeczkowy 100% z owoców – 2 łyżki,
  • mascarpone – 1 op.,
  • skyr naturalny – 300g,
  • erytrol – 50g,
  • czekolada 80% kakao – 1,5 kostki,
  • dowolne owoce
Wykonanie – Tarta z kremem straciatella i owocami:

Na stolnicę wysyp mąki, erytrol, sól dodaj miękkie masło i wodę. Wszystkie składniki ugnieć na ciasto kruche. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Piecz w 180 st. Przez 40 min.

Wypełnienie:
Wymieszaj mascarpone, skyr, erytrol i tartą na drobnych oczkach czekoladę. Spód tarty posmaruj dżemem, nałóż krem i owoce. Najlepiej smakuje schłodzone. Tartę pokrój na 10 kawałków.

Wartości odżywcze w 1 kawałku tarty:

Kaloryczność: 295 kcal

Białka: 7,4 g

Węglowodany: 20,5 g

Tłuszcze: 21,1 g

Potrzebujesz porady dietetyka? Zapisz się! Zobacz jak wygląda pierwsza wizyta u dietetyka.