Tarta z kremem straciatella i owocami
(bezcukrowe)
Składniki na spód – Tarta z kremem straciatella i owocami:
- mąka żytnia typ 2000 – 1 szkl.,
- mąka orkiszowa pełnoziarnista – 1 szkl.,
- masło – 120 g (można zamienić na olej kokosowy),
- erytrol – 60 g,
- sól – szczypta,
- woda – 50-70 ml,
Wypełnienie: - dżem porzeczkowy 100% z owoców – 2 łyżki,
- mascarpone – 1 op.,
- skyr naturalny – 300g,
- erytrol – 50g,
- czekolada 80% kakao – 1,5 kostki,
- dowolne owoce
Wykonanie – Tarta z kremem straciatella i owocami:
Na stolnicę wysyp mąki, erytrol, sól dodaj miękkie masło i wodę. Wszystkie składniki ugnieć na ciasto kruche. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Piecz w 180 st. Przez 40 min.
Wypełnienie:
Wymieszaj mascarpone, skyr, erytrol i tartą na drobnych oczkach czekoladę. Spód tarty posmaruj dżemem, nałóż krem i owoce. Najlepiej smakuje schłodzone. Tartę pokrój na 10 kawałków.
Wartości odżywcze w 1 kawałku tarty:
Kaloryczność: 295 kcal
Białka: 7,4 g
Węglowodany: 20,5 g
Tłuszcze: 21,1 g
Potrzebujesz porady dietetyka? Zapisz się! Zobacz jak wygląda pierwsza wizyta u dietetyka.