Ciasto kruche z jabłkami
(bezcukrowe)

Składniki – ciasto kruche z jabłkami:
- mąka orkiszowa – 150g,
- mąka żytnia 2000 – 150 g,
- masło – 160 g (można zamienić na masło klarowane lub olej kokosowy),
- jajo M – 1 szt.,
- erytrol – 80g,
- szczypta soli,
- jabłka – 4 szt.,
- śliwki – 4 szt.,
- cynamon – 1/2 łyżeczki.
Wykonanie – ciasto kruche jabłkami:
- Na stolnicę wysyp mąki, erytrol, sól dodaj miękkie masło i jajo. Wszystkie składniki ugnieć na ciasto kruche. Zabezpieczone folią spożywczą ciasto odłóż do lodówki.
- Obierz i pokrój w kostkę jabłka. Jabłka podduś na patelni z cynamonem. Śliwki pokrój w paski.
- Odkrój 3/4 ciasta, rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Wyłóż duszone jabłka i udekoruj paskami śliwek.
- Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia i odkrawaj nożem paski. Wyklej tartę paskami kruchego ciasta.
- Piecz w 180 st. ok 50 min.
Wartości odżywcze 1 porcji ciasta:
(Cały przepis 10 porcji)
Kcal: 258 kcal
B: 4,3 g
T: 14,4 g
W: 29,7 g
