Ciasto kruche z jabłkami

(bezcukrowe)
bezcukrowe
Składniki – ciasto kruche z jabłkami:
  • mąka orkiszowa – 150g,
  • mąka żytnia 2000 – 150 g,
  • masło – 160 g (można zamienić na masło klarowane lub olej kokosowy),
  • jajo M – 1 szt.,
  • erytrol – 80g,
  • szczypta soli,
  • jabłka – 4 szt.,
  • śliwki – 4 szt.,
  • cynamon – 1/2 łyżeczki.
Wykonanie – ciasto kruche jabłkami:
  1. Na stolnicę wysyp mąki, erytrol, sól dodaj miękkie masło i jajo. Wszystkie składniki ugnieć na ciasto kruche. Zabezpieczone folią spożywczą ciasto odłóż do lodówki.
  2. Obierz i pokrój w kostkę jabłka. Jabłka podduś na patelni z cynamonem. Śliwki pokrój w paski.
  3. Odkrój 3/4 ciasta, rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte. Wyłóż duszone jabłka i udekoruj paskami śliwek.
  4. Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia i odkrawaj nożem paski. Wyklej tartę paskami kruchego ciasta.
  5. Piecz w 180 st. ok 50 min.

Wartości odżywcze 1 porcji ciasta:
(Cały przepis 10 porcji)

Kcal: 258 kcal

B: 4,3 g

T: 14,4 g

W: 29,7 g