Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów malinowych
(bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe)



Składniki na 4 porcje:
- 1 litr rosołu,
- 4-5 pomidorów malinowych,
- marchewka z rosołu,
- 1 łyżeczka masła klarowanego,
- 1 łyżeczka erytrolu (lub innego słodzidła),
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórkę. Pokrojone pomidory duś na maśle klarowanym ok 15 min. Dopraw erytrolem, solą i pieprzem. Pomidory dodaj do gorącego rosołu z marchewką, całość zagotuj. Następnie zblenduj. Można serwować z ryżem, kaszą jaglaną, makaronem, pulpetami.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Kaloryczność: 290 kcal
Białka: 29,3 g
Węglowodany: 9,1 g
Tłuszcze: 15,8 g
