Jesienna sałatka z dynią

(bezglutenowe, bezcukrowe)
bezcukrowe
Składniki sałatki z dynią:
  • mix sałat – 2 garści,
  • dynia – 200 g,
  • suszone pomidory – 4 szt.,
  • ser feta – 40 g (2 plastry),
  • orzechy włoskie – 20 g (garść),
  • erytrol – 1/2 łyżeczki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • natka pietruszki – 1 łyżka,
  • oliwa z oliwek – 1,5 łyżki
  • sok z pomarańczy – 1 łyżka,
  • sól,
  • chilli 1/4 łyżeczki,
  • wędzona papryka 1/2 łyżeczki,
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka,.
Wykonanie sałatki z dynią:

Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i dopraw: solą, chilli, papryką, ziołami prowansalskimi. Przeciśnij do dyni ząbek czosnku. Całość wymieszaj, dynia powinna być obtoczona oliwą i przyprawami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 30 min. Na talerz wyłóż mix sałat, pieczoną dynię, pokruszony ser feta, pokrojone suszone pomidory. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Pod koniec prażenia posyp erytrolem i pomieszaj. Orzechy wyłóż na sałatkę. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Sos: wymieszaj 1/2 łyżki oliwy z sokiem z pomarańczy, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Sałatkę skrop sosem.

Wartości odżywcze:

Kaloryczność: 455 kcal

Białka: 14 g

Węglowodany: 32 g

Tłuszcze: 32 g

Ładunek glikemiczny: 11 (niski)

jesienna sałatka z dynią