Jesienna sałatka z dynią
(bezglutenowe, bezcukrowe)


Składniki sałatki z dynią:
- mix sałat – 2 garści,
- dynia – 200 g,
- suszone pomidory – 4 szt.,
- ser feta – 40 g (2 plastry),
- orzechy włoskie – 20 g (garść),
- erytrol – 1/2 łyżeczki,
- czosnek – 1 ząbek,
- natka pietruszki – 1 łyżka,
- oliwa z oliwek – 1,5 łyżki
- sok z pomarańczy – 1 łyżka,
- sól,
- chilli 1/4 łyżeczki,
- wędzona papryka 1/2 łyżeczki,
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka,.
Wykonanie sałatki z dynią:
Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Umieść w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i dopraw: solą, chilli, papryką, ziołami prowansalskimi. Przeciśnij do dyni ząbek czosnku. Całość wymieszaj, dynia powinna być obtoczona oliwą i przyprawami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 30 min. Na talerz wyłóż mix sałat, pieczoną dynię, pokruszony ser feta, pokrojone suszone pomidory. Orzechy posiekaj i podpraż na suchej patelni. Pod koniec prażenia posyp erytrolem i pomieszaj. Orzechy wyłóż na sałatkę. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Sos: wymieszaj 1/2 łyżki oliwy z sokiem z pomarańczy, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Sałatkę skrop sosem.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 455 kcal
Białka: 14 g
Węglowodany: 32 g
Tłuszcze: 32 g
Ładunek glikemiczny: 11 (niski)
