Ciasteczka orzechowe
(bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe)



Składniki na porcje ciasteczek orzechowych:
- 200g daktyli suszonych,
- 5-6 łyżek mąki migdałowej,
- 2-3 łyżki masła orzechowego,
- 2 szczypty soli,
- 2 garści siekanych migdałów lub innych orzechów.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, następnie odsączyć i
zmiksować na gładką masę, dodać masło orzechowe i zmiksować jeszcze raz. Następnie dodać, łyżka
po łyżce, mąkę migdałową i mieszać. Ciasto jest gęste więc najlepiej mieszać je drewnianą łyżką. Na
koniec dodać sól i siekane migdały i mieszać jeszcze raz. Na blasze piekarnika rozłożyć papier do
pieczenia i ukłożyć porcje ciasta, kulki o średnicy ok 4 cm. Każdą kulkę spłaszczyć np. dnem szklanki lub
nadgarstkiem. Ciastka wkłożyć do piekarnika na 10 min. Po 10 minutach wyciągnąć, obrócić łopatką i
włożyć na kolejne 10 min. Następnie wyciągnąć ciastka, obrócić jeszcze raz i włożyć do piekarnika z
temperaturą ustawioną na 200°C. Piec jeszcze ok 2 min aż brzegi się przyrumienią.
Wartości odżywcze w 1 ciasteczku:
Kaloryczność: 157 kcal
Białka: 2,86 g
Węglowodany: 11,8 g
Tłuszcze: 5,83 g
