Szakszuka

(bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe)
bezcukrowe
Składniki – szakszuka:
  • Pomidor – 160g (1-2 szt.),
  • Papryka różne kolory – 120g (1 szt.),
  • Czosnek – 1/2 ząbka,
  • Jaja rozm. S – 3 szt.,
  • Oliwa z oliwek – 1/2 łyżki,
  • Natka pietruszki – łyżeczka,
  • Przyprawy – sól, pieprz, kolendra, kumian, kmin rzymski.
Wykonanie – szakszuka:

Na rozgrzanej oliwie zeszklij przeciśnięty czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Dopraw warzywa i duś kilka minut. Zrób wgłębienia w warzywach i wbij do nich jaja. Poczekaj aż białka się zetną. Posyp natką pietruszki.

Wartości odżywcze – szakszuka:

Kaloryczność: 277 kcal

Białka: 18,4 g

Węglowodany: 16 g

Tłuszcze: 16,6 g