Szakszuka
(bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe)



Składniki – szakszuka:
- Pomidor – 160g (1-2 szt.),
- Papryka różne kolory – 120g (1 szt.),
- Czosnek – 1/2 ząbka,
- Jaja rozm. S – 3 szt.,
- Oliwa z oliwek – 1/2 łyżki,
- Natka pietruszki – łyżeczka,
- Przyprawy – sól, pieprz, kolendra, kumian, kmin rzymski.
Wykonanie – szakszuka:
Na rozgrzanej oliwie zeszklij przeciśnięty czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Dopraw warzywa i duś kilka minut. Zrób wgłębienia w warzywach i wbij do nich jaja. Poczekaj aż białka się zetną. Posyp natką pietruszki.
Wartości odżywcze – szakszuka:
Kaloryczność: 277 kcal
Białka: 18,4 g
Węglowodany: 16 g
Tłuszcze: 16,6 g

Potrzebujesz porady dietetyka? Zapisz się! Zobacz jak wygląda pierwsza wizyta u dietetyka.