Placki cukiniowo – ziemniaczane

Składniki na pieczone placki cukiniowo-ziemniaczane (przepis na 2 porcje)
  • cukinia średniej wielkości,
  • ziemniaki 2-3 szt.,
  • mąka żytnia 6 łyżek,
  • jajko,
  • cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:

Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wbić jajko. Przesiać mąkę żytnią, wlać łyżkę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Można dodatkowo zblendować do połączenia składników. Placuszki można piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier dobrze jest wysmarować lekko oliwą. Piec w temperaturze 200 st. C, na termoobiegu, aż do zarumienienia, ok 25 min. Opcjonalnie można smażyć na maśle klarowanym. Polecam serwować z serkiem kozim, wędzonym na gorąco łososiem i koperkiem.

Wartości odżywcze w 1 porcji placków (bez dodatków):

Kaloryczność: 358 kcal

Białka: 11,6 g

Węglowodany: 64,6 g

Tłuszcze: 8 g

placki cukiniowe