Placki cukiniowo – ziemniaczane
Składniki na pieczone placki cukiniowo-ziemniaczane (przepis na 2 porcje)
- cukinia średniej wielkości,
- ziemniaki 2-3 szt.,
- mąka żytnia 6 łyżek,
- jajko,
- cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz, do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Cukinię i ziemniaki zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wbić jajko. Przesiać mąkę żytnią, wlać łyżkę oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Można dodatkowo zblendować do połączenia składników. Placuszki można piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier dobrze jest wysmarować lekko oliwą. Piec w temperaturze 200 st. C, na termoobiegu, aż do zarumienienia, ok 25 min. Opcjonalnie można smażyć na maśle klarowanym. Polecam serwować z serkiem kozim, wędzonym na gorąco łososiem i koperkiem.
Wartości odżywcze w 1 porcji placków (bez dodatków):
Kaloryczność: 358 kcal
Białka: 11,6 g
Węglowodany: 64,6 g
Tłuszcze: 8 g
