
Badanie nadwrażliwości pokarmowych – MRT 170
Czym jest badanie MRT?
Test MRT – Mediator Release Test to innowacyjne badanie nadwrażliwości pokarmowych. Wszystko co jemy jest obce antygenowo dla organizmu i wywołuje reakcję układu odpornościowego. Komórki układu odpornościowego (białe krwinki), aktywowane cząsteczkami nietolerowanego pokarmu lub dodatku do żywności produkują i uwalniają do krwioobiegu cytokiny prozapalne i inne mediatory stanu zapalnego, które wywołują określone reakcje obronne organizmu. Badanie MRT określa zmianę objętości białej krwinki pod wpływem uwalnianych mediatorów, które powodują reakcję zapalną organizmu po zjedzeniu nietolerowanego produktu.

Za pomocą otrzymanego wyniku badania pacjent dowiaduje się, które z produktów lub substancji są najbardziej reaktywne - nietolerowane (kolor czerwony), umiarkowanie reaktywne (kolor żółty), niereaktywne - tolerowane (kolor zielony). Na podstawie wyników badania MRT oraz wywiadu doświadczony, certyfikowany konsultant programu Leap stworzy indywidualny plan żywieniowy. Plan takie ma za zadanie zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie i eliminację objawów chorobowych.
Dla kogo jest badanie MRT? W jakich chorobach?
Badanie MRT skierowane jest dla wszystkich osób, które chcą poznać źródło swojego złego samopoczucia. A zwłaszcza dla osób, które wypróbowały już różnych sposobów leczenia, modyfikacji diety i w dalszym ciągu nie są usatysfakcjonowane z osiągniętych rezultatów.
Badanie MRT jest polecane szczególnie dla osób z
- Chorobami autoimminologicznymi: Hashimoto, RZS, łysienie plackowate, stwardnienie rozsiane, łuszczyca, bielactwo,
- Chorobami skórnymi: pokrzywka, trądzik, egzema,
- Chorobami układu pokarmowego: zaparcia, biegunki, wzdęcia, zgaga, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania, anemia, choroba wrzodowa, stłuszczenie wątroby,
- Dolegliwościami neurologicznymi: migrena, ADD/ADHD, zaburzenia ze spektrum autyzmu, padaczka, depresja, bezsenność, syndrom niespokojnych nóg
- Dolegliwościami układu kostno-szkieletowego: fibromialgia, zapalenie stawów, syndrom chronicznego zmęczenia
Produkty spożywcze | |||
---|---|---|---|
amarantus | czarny pieprz | kalafior | melon kantalupa |
ananas | czosnek | kamut | mięta |
arbuz | dorsz | kapusta | migdał |
awokado | drożdże mix | kasza jaglana (proso) | miód |
bakłażan | fasola lima | kawa | mleko kozie |
banan | fasola pinto | kmin | mleko krowie |
baranina | fasolka szparagowa | komosa ryżowa (quinoa) | morela |
bazylia | gorczyca | koper | morela |
brokuł | grejpfrut | krab | nerkowiec |
brzoswinia | gruszka | krewetka | ogórek |
burak | gryka | kukurydza | okoń |
cebula | herbata | kurczak | oliwki |
chleb świętojański (karob) | imbir | kurkuma | oregano |
chmiel | indyk | łosoś | orkisz |
cieciorka | jabłko | malina | orzech kokosowy |
cola | jajko | małż | orzech laskowy |
cukier trzcinowy | jęczmień | małż przegrzebek | orzech pecan |
cukinia | jogurt | mango | orzech włoski |
cytryna | kabaczek | marchew | orzech ziemny |
czarna jagoda | kakao | melon miodowy | owies |
Produkty spożywcze | |||
---|---|---|---|
aspartam | czerwień allura | glutaminian sodu | kwas sorbowy |
azotan potasu | czerwień koszenilowa | kapsaicyna | lecytyna |
azotyn potasu | erytrozyna | kofeina | |
barwnik indygo | fenyloetyloamina | kwas benzoesowy | |
błękit brylantowy | fruktoza | kwas salicylowy |
Jeśli jesteś zainteresowany badaniem oraz konsultacją badania skontaktuj się ze mną - Certyfikowanym Konsultantem Leap.