Dbaj o zdrowie z dietetykiem

Zaczynamy

Badanie nadwrażliwości pokarmowych – MRT 170

Czym jest badanie MRT?

Test MRT – Mediator Release Test to innowacyjne badanie nadwrażliwości pokarmowych. Wszystko co jemy jest obce antygenowo dla organizmu i wywołuje reakcję układu odpornościowego. Komórki układu odpornościowego (białe krwinki), aktywowane cząsteczkami nietolerowanego pokarmu lub dodatku do żywności produkują i uwalniają do krwioobiegu cytokiny prozapalne i inne mediatory stanu zapalnego, które wywołują określone reakcje obronne organizmu. Badanie MRT określa zmianę objętości białej krwinki pod wpływem uwalnianych mediatorów, które powodują reakcję zapalną organizmu po zjedzeniu nietolerowanego produktu.

Za pomocą otrzymanego wyniku badania pacjent dowiaduje się, które z produktów lub substancji są najbardziej reaktywne - nietolerowane (kolor czerwony), umiarkowanie reaktywne (kolor żółty), niereaktywne - tolerowane (kolor zielony). Na podstawie wyników badania MRT oraz wywiadu doświadczony, certyfikowany konsultant programu Leap stworzy indywidualny plan żywieniowy. Plan takie ma za zadanie zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie i eliminację objawów chorobowych.

Dla kogo jest badanie MRT? W jakich chorobach?

Badanie MRT skierowane jest dla wszystkich osób, które chcą poznać źródło swojego złego samopoczucia. A zwłaszcza dla osób, które wypróbowały już różnych sposobów leczenia, modyfikacji diety i w dalszym ciągu nie są usatysfakcjonowane z osiągniętych rezultatów.

Badanie MRT jest polecane szczególnie dla osób z

  • Chorobami autoimminologicznymi: Hashimoto, RZS, łysienie plackowate, stwardnienie rozsiane, łuszczyca, bielactwo,
  • Chorobami skórnymi: pokrzywka, trądzik, egzema,
  • Chorobami układu pokarmowego: zaparcia, biegunki, wzdęcia, zgaga, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół złego wchłaniania, anemia, choroba wrzodowa, stłuszczenie wątroby,
  • Dolegliwościami neurologicznymi: migrena, ADD/ADHD, zaburzenia ze spektrum autyzmu, padaczka, depresja, bezsenność, syndrom niespokojnych nóg
  • Dolegliwościami układu kostno-szkieletowego: fibromialgia, zapalenie stawów, syndrom chronicznego zmęczenia
Produkty spożywcze
amarantus czarny pieprz kalafior melon kantalupa
ananas czosnek kamut mięta
arbuz dorsz kapusta migdał
awokado drożdże mix kasza jaglana (proso) miód
bakłażan fasola lima kawa mleko kozie
banan fasola pinto kmin mleko krowie
baranina fasolka szparagowa komosa ryżowa (quinoa) morela
bazylia gorczyca koper morela
brokuł grejpfrut krab nerkowiec
brzoswinia gruszka krewetka ogórek
burak gryka kukurydza okoń
cebula herbata kurczak oliwki
chleb świętojański (karob) imbir kurkuma oregano
chmiel indyk łosoś orkisz
cieciorka jabłko malina orzech kokosowy
cola jajko małż orzech laskowy
cukier trzcinowy jęczmień małż przegrzebek orzech pecan
cukinia jogurt mango orzech włoski
cytryna kabaczek marchew orzech ziemny
czarna jagoda kakao melon miodowy owies
Produkty spożywcze
aspartam czerwień allura glutaminian sodu kwas sorbowy
azotan potasu czerwień koszenilowa kapsaicyna lecytyna
azotyn potasu erytrozyna kofeina
barwnik indygo fenyloetyloamina kwas benzoesowy
błękit brylantowy fruktoza kwas salicylowy

Jeśli jesteś zainteresowany badaniem oraz konsultacją badania skontaktuj się ze mną - Certyfikowanym Konsultantem Leap.

Formularz kontaktowy

Wysyłając formularz, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych. Co z nimi robimy i jakie masz prawa? Wszystkie informacje zapisaliśmy w naszej Polityce prywatności.