Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki na kurczaka w sosie słodko – kwaśnym (przepis na 2 porcje)

  • Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Filet z kurczaka – 300 g (2 sztuki)
  • Groszek mrożony – 60 g (garść)
  • Fasolka szparagowa mrożona – 100g (garść)
  • Papryka czerwona – 150 g (1 sztuka)
  • Papryka żółta – 150 g (1 sztuka)
  • Ananas świeży lub z puszki – 200 g (1 porcja)
  • Ocet jabłkowy – 30 g (3 łyżki)
  • Erytrol – 20 g (2 łyżki)
  • Woda – 30 g (3 łyżki)
  • Mąka ziemniaczana – 20 g (1 łyżka)
  • Oliwa– 8 g (1 łyżka)
  • Passata pomidorowa – 100 ml (10 łyżek)
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie – kurczak w sosie słodko – kwaśnym:

  1. Imbir i czosnek przeciśnij przez praskę,
  1. Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z imbirem i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na
    czas krojenia pozostałych składników,
  2. Papryki pokrój w kostkę. Ananasa pokrój na kawałki,
  3. Ocet wymieszaj z erytrolem i wodą,
  4. Do mięsa dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj,
  5. Na rozgrzanej oliwie zetnij kurczaka,
  6. Dodaj paprykę, ananasa, groszek i fasolkę, duś chwilę,
  7. Wlej ocet z erytrolem, passatę i zagotuj.
  8. Podaj z ryżem i sezamem

Wartości odżywcze w 1 porcji -kurczak w sosie słodko – kwaśnym (bez ryżu):

Kaloryczność: 399 kcal

Białka: 39 g

Węglowodany: 50 g

Tłuszcze: 7,1 g

kurczak w sosie słodko - kwaśnym