Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki na kurczaka w sosie słodko – kwaśnym (przepis na 2 porcje)
- Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Filet z kurczaka – 300 g (2 sztuki)
- Groszek mrożony – 60 g (garść)
- Fasolka szparagowa mrożona – 100g (garść)
- Papryka czerwona – 150 g (1 sztuka)
- Papryka żółta – 150 g (1 sztuka)
- Ananas świeży lub z puszki – 200 g (1 porcja)
- Ocet jabłkowy – 30 g (3 łyżki)
- Erytrol – 20 g (2 łyżki)
- Woda – 30 g (3 łyżki)
- Mąka ziemniaczana – 20 g (1 łyżka)
- Oliwa– 8 g (1 łyżka)
- Passata pomidorowa – 100 ml (10 łyżek)
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie – kurczak w sosie słodko – kwaśnym:
- Imbir i czosnek przeciśnij przez praskę,
- Kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z imbirem i czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na
czas krojenia pozostałych składników, - Papryki pokrój w kostkę. Ananasa pokrój na kawałki,
- Ocet wymieszaj z erytrolem i wodą,
- Do mięsa dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj,
- Na rozgrzanej oliwie zetnij kurczaka,
- Dodaj paprykę, ananasa, groszek i fasolkę, duś chwilę,
- Wlej ocet z erytrolem, passatę i zagotuj.
- Podaj z ryżem i sezamem
Wartości odżywcze w 1 porcji -kurczak w sosie słodko – kwaśnym (bez ryżu):
Kaloryczność: 399 kcal
Białka: 39 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcze: 7,1 g
