Marchewka po kozacku



Składniki – marchewka po kozacku
- Marchew – 0,5 kg,
- Czosnek – 4 ząbki,
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki,
- Ocet jabłkowy – 2 łyżki,
- Cebula – 1 szt.,
- Papryka słodka lub ostra – 1/3 łyżeczki,
- Papryska słodka, wędzona – 1/3 łyżeczki,
- Kminek – szczypta,
- Gałka muszkatołowa – szczypta,
- Kolendra mielona, ziarna – szczypta,
- Sól i pieprz – do smaku.
Wykonanie – marchewka po kozacku:
Obraną marchewkę za pomocą temperówki do warzyw (obieraczki julienne) pokrój w długie nitki. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę. Cebulę odłóż do innego dania, a oliwą polej marchew. Dodaj ocet, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, choć najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!
Wartości odżywcze – 1 porcja (przepis = 6 porcji):
Kaloryczność: 72 kcal
Białka: 1,1 g
Węglowodany: 8,8 g
Tłuszcze: 4,3 g
Ładunek glikemiczny: 2 (niski)

Potrzebujesz porady dietetyka? Zapisz się! Zobacz jak wygląda pierwsza wizyta u dietetyka.