Marchewka po kozacku

bezcukrowe
bezmleczny
Składniki – marchewka po kozacku
  • Marchew – 0,5 kg,
  • Czosnek – 4 ząbki,
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki,
  • Ocet jabłkowy – 2 łyżki,
  • Cebula – 1 szt.,
  • Papryka słodka lub ostra – 1/3 łyżeczki,
  • Papryska słodka, wędzona – 1/3 łyżeczki,
  • Kminek – szczypta,
  • Gałka muszkatołowa – szczypta,
  • Kolendra mielona, ziarna – szczypta,
  • Sól i pieprz – do smaku.
Wykonanie – marchewka po kozacku:

Obraną marchewkę za pomocą temperówki do warzyw (obieraczki julienne) pokrój w długie nitki. Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę. Cebulę odłóż do innego dania, a oliwą polej marchew. Dodaj ocet, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, choć najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego!

Wartości odżywcze – 1 porcja (przepis = 6 porcji):

Kaloryczność: 72 kcal

Białka: 1,1 g

Węglowodany: 8,8 g

Tłuszcze: 4,3 g

Ładunek glikemiczny: 2 (niski)


Potrzebujesz porady dietetyka? Zapisz się! Zobacz jak wygląda pierwsza wizyta u dietetyka.