Sałata z pęczakiem, burakiem i serem feta
(bezcukrowe)

Składniki – sałatka z pęczakiem, burakiem i serem feta:
- kasza pęczak – 50g,
- szpinak – garść,
- burak mały – 1 szt.
- czosnek – 1 ząbek,
- ser feta – 30 g,
- orzechy włoskie – 1 łyżka,
- oliwa z oliwek – 1/2 łyżki,
- erytrol – 1/2 łyżeczki.
Wykonanie – sałatka z pęczakiem, burakiem i serem feta:
- Kaszę ugotuj wg opisu na opakowaniu,
- Buraka ugotuj w lekko słonej wodzie i pokrój w kostkę,
- W miseczce umieść umyty i odsączony szpinak,
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij czosnek, następnie dodaj buraka. Po 2-3 minutach dodaj kaszę pęczak, wymieszaj. Przełóż kaszę do szpinaku i posyp pokrojoną w kostkę fetą,
- Orzechy włoskie posiekaj i podpraż na suchej patelni pod koniec prażenia posyp erytrolem,
- Posyp sałatę prażonymi orzechami.
Wartości odżywcze:
Kaloryczność: 430 kcal
Białka: 15 g
Węglowodany: 57 g
Tłuszcze: 19 g

Potrzebujesz porady dietetyka? Zapisz się! Zobacz jak wygląda pierwsza wizyta u dietetyka.