Dieta w endometriozie

Endometrioza jest to choroba wieloczynnikowa o podłożu zapalnym. Charakteryzuje się rozrostem błony śluzowej macicy (endometrium) poza jamą macicy. Endometrioza jest chorobą estrogenozależną.
Endometrioza może mieć podłoże:
• genetyczne (nie mamy wpływu),
• immunologiczne (w jelitach znajduje się tkanka GALT odpowiedzialna za odporność organizmu, mamy wpływ na stan naszych jelit),
• środowiskowe (mamy wpływ na nasz styl życia i dietę).
Dieta w endometriozie powinna być:
• przeciwzapalna,
• gęsta odżywczo tzn. bogata w witaminy, antyoksydanty,
• z wysoką zawartością błonnika dla regulacji pracy jelit oraz metabolizowania estrogenów,
• z niskim indeksem glikemicznym,
Produkty o działaniu prozapalnym, które należy ograniczyć lub wyeliminować z diety:
• tłuszcze trans (margaryny, fast food, panierki, chipsy, krakersy, produkty cukiernicze)
• cukry proste, cukier rafinowany, słodycze, produkty ciastkarskie, piekarnicze,
• żywność wysokoprzetworzona,
• alkohol, używki,
• produkty z białej oczyszczonej mąki pszennej,
• produkty mleczne wysokoprzetworzone,
• mięso zwłaszcza czerwone, tłuste oraz przetworzone produkty mięsne
Kluczowe jest również uzupełnienie niedoborów, witamin i minerałów:
• witamina D3,
• witaminy z gr B,
• magnez,
• wapń.
Dieta bogata w produkty o właściwościach przeciwzapalnych może być czynnikiem wspomagającym leczenie endometriozy.
Włącz do diety:
• produkty bogate w witaminę A,
• produkty bogatę w witaminę E,
• produkty bogate w witaminę C,
• produkty bogate w likopen,
• produkty bogate w resweratrol,
• produkty bogate w zeaksantynę,
• produkty bogate w luteinę,
• produkty bogate w antocyjany,
• produkty bogate w kwercytynę,
• kwasy tłuszczowe omega-3,
Źródła związków przeciwzapalnych:
Składnik | Źródło żywieniowe |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | Tłuste ryby morskie, siemię lniane, olej lniany, olej z czarnuszki, orzechy włoskie, |
Luteina | Szpinak, sałata rzymska, natka pietruszki, pistacje, szparagi, żółtko jaja, fasolka szparagowa, brokuł, kukurydza, |
Zeaksantyna | żółtka jaja, kukurydza, |
Witamina A | Żółtko jaja kurzego, węgorz, masło, jarmuż, natka pietruszki, szczaw, szczypiorek, szpinak, dynia, botwinka, morele, melon brokuły, marchew, papryka czerwona, pomidor, brzoskwinia, śliwki, koperek, |
Witamina E | Olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej z orzechów laskowych, olej z pestek dyni, olej słonecznikowy, olej z orzechów włoskich, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika, |
Witamina C | Natka pietruszki, papryka czerwona, brukselka, brokuły, porzeczki czarne, truskawki, kiwi, pomarańcze, |
Likopen | Pomidory, sok pomidorowy, przecier pomidorowy, passata pomidorowa, arbuz, suszone pomidory, pomidory liofilizowane, grejpfrut, papaja, |
Resweratrol | Wino czerwone, wino czerwone bezalkoholowe, winogrona czerwone, pomidory, kakao, borówki, |
Antocyjany | Jagody, borówki, maliny, jeżyny, truskawki, aronia, wiśnie, żurawina, czarna porzeczka, czerwone winogrona, bakłażan, czerwona fasola, |
Kwercytyna | Łuska cebuli, łuska czosnku, czerwona cebula, czerwone jabłka, borówki, śliwki, aronia, jagody, cykoria, szczaw, oregano, koper, kapary, kolendra, lubczyk, |
Kurkumina | kurkuma. |
Potrzebujesz porady dietetyka? Zapisz się na wizytę dietetyczną.