Ciasto czekoladowe z cukinią

(bezmleczne, bezcukrowe)
bezcukrowe
Składniki:
  • Cukinia – 140 g,
  • Masło klarowane – 100 g,
  • Erytrol – 100 g,
  • Jaja – 2 szt.,
  • Mąka żytnia – 140 g,
  • Gorzka czekolada – 100 g,
  • Migdały posiekane – 30 g,
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • Sól – szczypta.
Wykonanie:

Miękkie masło utrzyj z erytrolem, dodaj jaja i zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj czekoladę do masy i dokładnie wymieszaj. Umytą (nieobraną) cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cukinię, mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól dodaj do masy i zmiksuj. Ciasto przełóż do „keksówki” nasmarowanej masłem. Piecz 50 minut w 180 st. Ciasto podzieliłam na 8 kawałków.

Wartości odżywcze w 1 ciastku:

Kaloryczność: 280 kcal

Białka: 4,7 g

Węglowodany: 21,2 g

Tłuszcze: 20,2 g

ciasto czekoladowe z cukinią