Ciasto czekoladowe z cukinią
(bezmleczne, bezcukrowe)


Składniki:
- Cukinia – 140 g,
- Masło klarowane – 100 g,
- Erytrol – 100 g,
- Jaja – 2 szt.,
- Mąka żytnia – 140 g,
- Gorzka czekolada – 100 g,
- Migdały posiekane – 30 g,
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
- Sól – szczypta.
Wykonanie:
Miękkie masło utrzyj z erytrolem, dodaj jaja i zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj czekoladę do masy i dokładnie wymieszaj. Umytą (nieobraną) cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cukinię, mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól dodaj do masy i zmiksuj. Ciasto przełóż do „keksówki” nasmarowanej masłem. Piecz 50 minut w 180 st. Ciasto podzieliłam na 8 kawałków.
Wartości odżywcze w 1 ciastku:
Kaloryczność: 280 kcal
Białka: 4,7 g
Węglowodany: 21,2 g
Tłuszcze: 20,2 g
