Witamina D3

Wrzesień i październik to miesiące kiedy dni stają się coraz krótsze i mniej nasłonecznione dlatego według oficjalnych wytycznych powinniśmy rozpocząć suplementację witaminą D3. Większość polskiej populacji, ze względu na szerokość geograficzną w której żyjemy, ma niedobory tej witaminy. Konieczna jest suplementacja.

Suplementację najlepiej poprzedzić badaniem poziomu witaminy D3 (25-OH) z krwi. Dawkę witaminy D3 powinno się dostosować do wyniku badania, stanu zdrowia, wieku, trybu życia.


Optymalny poziom witaminy D3 jest kluczowy dla:

Kości – zapewnia wchłanianie wapnia, odpowiednią mineralizację kości, zapobiega osteoporozie, osteomolacji, krzywicy, zmniejsza ryzyko kontuzji u osób aktywnych fizycznie, przyśpiesza regenerację kośćca po złamaniach,

Odporności – witamina D3 wpływa na modulację układu odpornościowego, stymuluje Limfotycty T i Natural Killers (NK),

Profilaktyki przeciwnowotworowej – udowodniono związek z hamowaniem rozwoju i rozprzestrzeniania się komórek rakowych w przypadku: raka prostaty, raka jajnika, raka trzustki i jelita grubego,

Pracy mózgu – poprawia funkcję poznawcze, zmniejsza objawy depresji, zmniejsza
ryzyko chorób neurodegeneracyjnych,

Mięśnia sercowego – reguluje ciśnienie tętnicze, chroni przed rozwojem i poprawia rokowanie w przypadku choroby niedokrwiennej serca, niewydolnością serca i miażdżycą,

• Zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie




Klasyfikacja stężeń witaminy D3 (25-OH):

0 – 10 ng/ml – ciężki niedobór
10 – 20 ng/ml – znaczny niedobór
20 – 30 ng/ml – stężenie suboptymalne
30 – 50 ng/ml – stężenie optymalne
50 – 100 ng/ml – wysokie stężenie
100 ng/ml– stężenie toksyczne


Prawidłowy poziom witaminy D

Powinniśmy dążyć do uzyskania poziomu 50 ng/ml. Natomiast w chorobach autoimmunologicznych czy przewlekłych poziom powinien być wyższy.

Oficjalne rekomendacje dotyczące suplementacji witaminy D3:
http://mavipuro.pl/jourarch/PN2018001.pdf

Potrzebujesz porady dietetyka? Zapisz się do dietetyka