Zupa cebulowa z żytnimi grzankami

(bezmleczne, bezcukrowe)
bezcukrowe
Składniki na 4 porcje:
  • 1 litr rosołu,
  • 4-5 średnich cebul,
  • pietruszka i seler z rosołu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 4 kromki chleba żytniego
  • sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:

Cebulę obierz i pokrój w pióra. Połowę cebuli podduś na oliwie, druga połowę wrzuć do gotującego się bulionu. Podduszoną cebulę również dodaj do bulionu. Gotuj razem ok 10 min. Kromkę chleba pokrój w kostkę i upraż na suchej patelni lub odrobinie oliwy. Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenduj całość. Serwuj zupę z grzankami. Smacznego!

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kaloryczność: 405 kcal

Białka: 33 g

Węglowodany: 30 g

Tłuszcze: 18,6 g

zupa cebulowa