Zupa cebulowa z żytnimi grzankami
(bezmleczne, bezcukrowe)


Składniki na 4 porcje:
- 1 litr rosołu,
- 4-5 średnich cebul,
- pietruszka i seler z rosołu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 4 kromki chleba żytniego
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w pióra. Połowę cebuli podduś na oliwie, druga połowę wrzuć do gotującego się bulionu. Podduszoną cebulę również dodaj do bulionu. Gotuj razem ok 10 min. Kromkę chleba pokrój w kostkę i upraż na suchej patelni lub odrobinie oliwy. Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenduj całość. Serwuj zupę z grzankami. Smacznego!
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Kaloryczność: 405 kcal
Białka: 33 g
Węglowodany: 30 g
Tłuszcze: 18,6 g
