Tarta rustykalna ze śliwkami

(bezmleczne, bezcukrowe)
bezcukrowe
Składniki:
  • mąka żytnia typ 2000, 1 szkl.,
  • mąka gryczana, 1 szkl.,
  • masło, 120 g,
  • erytrol 50 g,
  • szczypta soli,
  • woda 50-70 ml,
  • banan duży, 2 szt.,
  • śliwki ok 0,5 kg.
Wykonanie tarty rustykalnej:

Na stolnicę wysyp mąki, erytrol, sól dodaj miękkie masło i wodę. Wszystkie składniki ugnieć na ciasto kruche. Ciasto rozwałkuj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (okrągły kształt). Na środku ułóż plasterki banana i cząstki śliwki (tak aby z każdej strony został margines ciasta). Brzegi ciasta nałóż na owoce. Piecz ciasto w 180 st. przez 40 minut. Pokroiłam na 8 kawałków.

Wartości odżywcze w 1 kawałku tarty rustykalnej

Kaloryczność: 277 kcal

Białka: 4,2 g

Węglowodany: 40 g

Tłuszcze: 13,5 g

nfd