Tarta rustykalna ze śliwkami
(bezmleczne, bezcukrowe)


Składniki:
- mąka żytnia typ 2000, 1 szkl.,
- mąka gryczana, 1 szkl.,
- masło, 120 g,
- erytrol 50 g,
- szczypta soli,
- woda 50-70 ml,
- banan duży, 2 szt.,
- śliwki ok 0,5 kg.
Wykonanie tarty rustykalnej:
Na stolnicę wysyp mąki, erytrol, sól dodaj miękkie masło i wodę. Wszystkie składniki ugnieć na ciasto kruche. Ciasto rozwałkuj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (okrągły kształt). Na środku ułóż plasterki banana i cząstki śliwki (tak aby z każdej strony został margines ciasta). Brzegi ciasta nałóż na owoce. Piecz ciasto w 180 st. przez 40 minut. Pokroiłam na 8 kawałków.
Wartości odżywcze w 1 kawałku tarty rustykalnej
Kaloryczność: 277 kcal
Białka: 4,2 g
Węglowodany: 40 g
Tłuszcze: 13,5 g
