Czekoburak

(bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe)
bezcukrowe
Składniki na 10 porcji:
  • 500 g ugotowanych buraków,
  • 50 g mąki gryczanej,
  • 50 g mąki ryżowej,
  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 30 g kakao naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 100 g erytrolu,
  • 2 łyżki masła orzechowego (skład 100% orzechów),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 gorzkiej czekolady (na polewę),
  • garść orzechów (u mnie laskowe).
Wykonanie:

Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj resztę składników (oprócz czekolady), całość zblenduj. Wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz 180 st. 40 minut. Ciasto ostudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto. Posyp z wierzchu posiekanymi orzechami.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kaloryczność: 186 kcal

Białka: 6,5 g

Węglowodany: 22,9 g

Tłuszcze: 8,4 g

czekoburak
CZEKOBURAK