Czekoburak
(bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe)



Składniki na 10 porcji:
- 500 g ugotowanych buraków,
- 50 g mąki gryczanej,
- 50 g mąki ryżowej,
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 30 g kakao naturalnego,
- 3 jajka,
- 100 g erytrolu,
- 2 łyżki masła orzechowego (skład 100% orzechów),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 gorzkiej czekolady (na polewę),
- garść orzechów (u mnie laskowe).
Wykonanie:
Ugotowanego buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj resztę składników (oprócz czekolady), całość zblenduj. Wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz 180 st. 40 minut. Ciasto ostudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto. Posyp z wierzchu posiekanymi orzechami.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Kaloryczność: 186 kcal
Białka: 6,5 g
Węglowodany: 22,9 g
Tłuszcze: 8,4 g
