Kopytka dyniowe
(bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe)



Składniki na dwie porcje:
- 1 mała dynia piżmowa,
- 1 jajko
- 150g mąki ziemniaczanej,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- 1 łyżeczka masła klarowanego.
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 200°C na ok 35 minut. Wyciągnąć i ostudzić a następnie zmiksować na gładką masę. Aby przyrządzić ciasto dodać jedno jajo i cały czas wyrabiając dodawać mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być lepkie i sprężyste ale niezbyt twarde. Powinno się dać z niego uformować wałeczek. Wałeczek pokroić po skosie i tak powstałe kopytka wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Kiedy kopytka wypłyną odczekać 1 minutę i odcedzić. Wyłożyć do miseczki z rozpuszczonym masłem. Dzięki temu kopytka się nie pozlepiają. U mnie serwowane z pieczoną brukselką. Przepis na 4 porcje.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Kaloryczność: 213 kcal
Białka: 3,37g
Węglowodany: 2,62g
Tłuszcze: 46,7g
