Kopytka dyniowe

(bezmleczne, bezglutenowe, bezcukrowe)
bezcukrowe
Składniki na dwie porcje:
  • 1 mała dynia piżmowa,
  • 1 jajko
  • 150g mąki ziemniaczanej,
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego.
Wykonanie:

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w piekarniku nagrzanym do 200°C na ok 35 minut. Wyciągnąć i ostudzić a następnie zmiksować na gładką masę. Aby przyrządzić ciasto dodać jedno jajo i cały czas wyrabiając dodawać mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być lepkie i sprężyste ale niezbyt twarde. Powinno się dać z niego uformować wałeczek. Wałeczek pokroić po skosie i tak powstałe kopytka wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Kiedy kopytka wypłyną odczekać 1 minutę i odcedzić. Wyłożyć do miseczki z rozpuszczonym masłem. Dzięki temu kopytka się nie pozlepiają. U mnie serwowane z pieczoną brukselką. Przepis na 4 porcje.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Kaloryczność: 213 kcal

Białka: 3,37g

Węglowodany: 2,62g

Tłuszcze: 46,7g

kopytka dyniowe